Tıpta Dermatoloji

Vücudun en büyük organı olan deri, yaklaşık 2 m2 alan kaplamaktadır. Vücudun daha savunmasız bölümleri için koruyucu ve destekleyici bir bariyer fonksiyonunu yerine getirmektedir. Derimiz vücudun sıcaklığını dengelemekte ve hayatımızın devam etmesini sağlamak amacıyla çevremiz ile ilgili bize bilgi veren bir sensör(duyucu) görevi görmektedir.


Dermatoloji tıbbın; deri hastalıkları (cilt hastalıkları) ve problemleri, ter bezleri, saç, tırnak ve cinsel yolla bulaşan hastalıklarının tanı, tedavi ve önleyici faaliyetleri üzerine ihtisaslaşmış dalıdır. Kozmetik dermotoloji kapsamındaki tedavi ve uygulamalar da dünyada ve Türkiye’de dermatoloji alanının bir parçası olarak kabul edilmektedir. Dermatolojinin, kozmetik dermatolojiden immunudermatoloji (immün sistem problemlerinin cilde etkisi ile ilgilenen tıp alanı) ‘ye kadar oldukça geniş bir kapsamı vardır. İnsanların neredeyse tamamı hayatlarının belli dönemlerinde cilt kuruluğundan, ciddi deri kanserlerine kadar değişebilen cilt problemlerinin çözümü ile ilgili bu konuda özel olarak eğitilmiş bir uzmana ihtiyaç duymuşlar ve bir dermatoloji uzmanı nı ziyaret etmişlerdir.


Dünyada genellikle cinsel yolla bulaşan zührevi hastalıkları inceleyen bilim dalı olan veneroloji ve yüzeyel damar problemleri ile ilgilenen bilim dalı feleboloji de dermatoloji ile birlikte aynı uzmanlık kapsamı içinde ele alınmaktadır. Dermatoloji uzmanları, akne (sivilce), siğil, çeşitli inflamatuar dermatozlar, cilt kanserleri, otoimmün hastalıklar, mesleki nedenlerle ilgili dermatoz, kontakt dermatit gibi oldukça geniş bir yelpazede yer alan hastalıklar ve problemlerle ilgilenmekte ve çok çeşitli teşhis ve tedavi yöntemleri kullanmaktadır.


Deri vücudun en fazla görünen organıdır. Pek çok insanın yüz ve vücut bölgesinde ciltlerinin daha güzel, canlı ve sağlıklı görünmesi için çeşitli tıbbı yöntemlere ihtiyaç duyması sebebiyle kozmetik dermatoloji, dermatoloji bilim dalının çok önemli bir parçasıdır.


Hastalar tarafından arzu edilen kozmetik sonuçları elde etmek için dermatoloji uzmanları; botoks, dolgu, mezolift, mezoterapi gibi enjeksiyon yöntemlerini, peeling adı verilen soyucuları ve çeşitli lazer uygulamalarını (lazer epilasyon, lazerle leke tedavisi, lazerle cilt gençleştirme, lazerle dövme silme, lazerle kılcal damar tedavisi) kullanabilirler.


Bu yöntemlerin kişiye özel en uygun şekilde kullanılabilmesi için cilt yapısı, kas, sinir ve damar anatomilerinin çok iyi bilinmesi cilt salığı konusunda tecrübe sahibi olunması gereklidir. Dolayısıyla kozmetik dermatoloji kapsamındaki işlemlerden mümkün olan en az riskle en iyi sonuçları almak için dermatoloji uzmanına (cilt hastalıkları uzmanı) başvurulmalıdır.


Kozmetik uygulamalar da dahil olmak üzere dermatoloji uzmanları tarafından kullanılan bazı tedavi yöntemleri:


- Eksizyonlar
- Skleroterapi
- Lazer tedavileri (lazer epilasyon, lazerle leke tedavisi, lazerle cilt gençleştirme)
- Saç tedavileri (mezoterapi)
- Saç ekimi
- Dermatohistopatoloji
- İmmün sistem hastalıklarının topikal ve sistemik ilaçlarla tedavisi
- Radyoterapi
- Photodinamik tedaviler (ışık tedavileri)
- Normal cilt bakımı ile ilgili uygulamalar
- Cilt hastalıkları ve cilt kanserlerine karşı koruyucu önlemler
- Antiaging uygulamaları (botoks, dolgu, mezolift, mezoterapi işlemleri, kimyasal peeling)


Deri vücudun dış etkenlere karşı ilk basamak savunma sistemidir. Dolayısıyla cilde iyi bakılması ve cilt üzerinde zaman içinde oluşan değişikliklerin titizlikle takip edilmesi, cilt kanseri gibi ciddi hastalıkların erken teşhis ve tedavi edilmesi açısından çok önemlidir.


Eğer cildinizde radikal değişiklikler fark ediyorsanız, yara veya yanık izleriniz ağrı yapmaya başlarsa, cildiniz irrite edici şekilde kuru ise, yüzeyel kılcal damarlarınızın çok belirgin olmasından rahatsızsanız, kozmetik dermatoloji konusunda tecrübeli bir cilt hastalıkları uzmanı başvurulacak en doğru kişidir.


Cilt Problemlerinizle İlgili Mutlaka Bir dermatolog doktora başvurunuz.


Kitaplardan, internetten veya çeşitli medya kanallarından hastalıklarla, cilt problemleri ve özellikle cilt bakımı ile ilgili aldığınız bilgiler hiç bir şekilde profesyonel medikal uzmanlığın yerini tutmayacaktır.


Sadece uzmanlık eğitimini tamamlamış ve uzmanlık diplomasına sahip olan dermatoloji uzmanları cilt problemlerini doğru teşhis edecek ve her hasta için en uygun tedavileri önerecek yeterlilikte tıbbi bilgi ve tecrübe seviyesindedir.


Hatalı teşhis, yanlış tedavi yöntemlerinin veya yanlış ilaçların/ürünlerin kullanılması ile sonuçlanacak, problem çözülmediği gibi ciddi şekilde zaman ve para israfına sebep olacaktır. Bu ve buna benzer web sitelerinden aldığınız bilgilerle kendi hastalıklarınızın teşhisini koymak ve bir takım ilaçlarla kendi kendinizi tedavi etmeye çalışmaktan sağlığınız için kesinlikle kaçınınız.


Yanlış tanı ve tedavinin beklenmedik etkilere yol açabileceği ve daha sonra bu etkilerin geri döndürülmesinin çok daha zor olabileceğini unutmayınız.


Herhangi bir cilt probleminiz, veya problem olduğuna dair şüpheniz olduğunda mutlaka en yakınınızdaki dermatoloji uzmanı na başvurunuz. Hastalığınızın doğru teşhis edilmesi, en kısa sürede ve en ekonomik şekilde tedavi edilmesinin yolu uzman hekimden tıbbi destek almaktır.


Çok geniş bir yelpazede yer alan sağlık sorunları cilt hastalıkları şeklinde ortaya çıkabilir. Dolayısıyla dermatoloji uzmanları tıbbın değişik alanlarında detaylı bilgi sahibi olacak şekilde yoğun bir uzmanlık eğitimi alırlar. Bir dermatoloji uzmanı cildin problemli bölgelerini muayene ederek problemin sebebini tam olarak teşhis eder ve pek çok farklı tedavi yöntemi önerebilir.


Örneğin kuru cilt sorunu için tedavi, bir takım oral ilaçların alınması, harici kremler kullanılması, özel diyet önerileri gibi farklı tedavi yöntemleri içerebilir. Cilt üzerinde şüpheli görülen lezyonların kesin teşhisinin konması için dermatoloji uzmanı biyopsi alabilir veya cilt kanseri teşhisi konmuş benleri küçük cerrahi girişimlerle çıkarabilir.


Deri vücudun benzersiz bir organıdır, çünkü direk gözle kontrol ve muayene edilmesi mümkündür.


Dermatoloji uzmanları diğer branş uzmanlarının büyük bölümünün aksine, gözle muayene yapabilme ve sonuçları cildin altında görünmeyen patalojilerle ilişkilendirebilme avantajına sahiptir.


Dermatoloji Uzmanı (cilt hastalıkları Uzmanı, dermatolog doktor, deri ve zührevi hastalıklar uzmanı olarak da bilinir)


Dermatoloji uzmanı (cilt hastalıkları uzmanı) bir tıp doktorudur. Dermatoloji uzmanı olabilmek için öncelikle 6 yıl süren temel tıp eğitiminin tamamlanması gereklidir. Temel tıp eğitiminden sonra Tıp Uzmanlık Sınavı (TUS) ile dermatoloji branşı olan bir eğitim hastanesinde 5 yıllık uzmanlık eğitimi tamamlanmalıdır.


Dermatolog doktor lar uzmanlık eğitimi sırasında temel deri yapısı, cilt hastalıkları, dermatopatoloji, cilt hastalıkları tedavisi, deri ile ilgili küçük cerrahi girişimler, fototerapi (ışın tedavileri), immünopatoloji (bağışıklık sistemi hastalıkları) ve alerji testleri konularında eğitim görürler. Laboratuar ve klinik araştırmalar ve bu araştırmaların tıbbı makale olarak yayınlanması dermatoloji uzmanlık eğitiminin bir parçasıdır.


6 yıllık temel tıp eğitimi sırasında pek çok ana branş hakkında temel eğitim verilmektedir. Ancak dermatoloji eğitimi çok sınırlıdır. Dolayısıyla cilt hastalıkları konusunda dermatoloji uzmanlığı eğitimini tamamlamış hekimler detaylı teşhis ve tedavi yapabilecek bilgiye sahiptir. Cilt hastalıkları teşhisi lezyonların birbirine benzerliği sebebiyle detaylı uzmanlık bilgisi ve tecrübesi gerektirmektedir. Cildinizde basit gibi görünen rahatsızlıklar için dahi mutlaka en yakın dermatoloji uzmanına başvurunuz.


Tıpta gelişme sürekli olarak devam etmekte her geçen gün yeni tedavi yöntemleri geliştirilebilmektedir. Bu tedavilerin geliştirilmesi genellikte tecrübe ve klinik çalışmalarla mümkün olabilmektedir. Dermatoloji uzmanları kutanöz fizyoloji, ve patofizyoloji konularındaki bilgilerini klinik tecrübeleriyle birleştirerek tedavi yöntemlerini geliştirebilirler. Tıpta hastalıklar ve tedavileri çoğunlukla kesin çizgilerle belirlenememektedir. Her belirti her zaman aynı hastalığı işaret etmemekle birlikte, aynı hastalığa tutulmuş iki birey için aynı tedavi farklı sonuçlar verebilmektedir. Dermatoloji uzmanları pek çok diğer branş gibi, son klinik çalışmaları içeren yeni yayınları ve kongreleri takip ederek bilgilerini sürekli güncelleştirip, buradan elde ettikleri yeni bilgileri kendi tecrübeleri ile birleştirerek etkili tedavi yöntemleri geliştirebilirler.


Türkiye’deki eğitim hastanelerinde genellikle kozmetik dermatoloji ve antiaging yöntemleri konusunda eğitimler verilmemektedir. Bu konuya ilgi duyan cilt hastalıkları uzmanı hekimler ulusal ve uluslararası kongre ve workshoplara katılarak kendilerini kolaylıkla geliştirebilirler. Cilt yapısı hakkında sahip oldukları geniş ve detaylı temel bilgiler, kozmetik dermatoloji tedavi yöntemlerine adaptasyonu çok kolay hale getirmektedir. Hangi cilt tipine hangi tedavi yönteminin uygulanması gerektiğine, hangi uygulamaların ne tür cilt tiplerinde yan etki riskinin daha fazla olduğunu iyi bilecek kişiler cilt hastalıkları uzmanı hekimlerdir. Botoks, dolgu, mezoterapi, mezolift, kimyasal soyma işlemleri, lazer tedavileri (lazerle cilt gençleştirme, lazerle leke tedavisi, lazer epilasyon, lazerle dövme silme, lazerle kılcal damar tedavisi) uygulamaları yanı sıra, dermatoloji uzmanınızın önereceği cilt tipinize en uygun günlük bakım ürünleri cildinizin taze ve canlı görünmesine katkı sağlayacak, yaşlanmasını bir miktar yavaşlatacaktır.


Dermatoloji uzmanları mikrobiyoloji, patoloji, biokimya, fizik, psikoloji ve endokrinoloji gibi temel bilimler ve pek çok dahili branş konusunda da bilgilidir. Pek çok hastalıkla ilgili diğer barnşlarla konsültan olarak çalışır zira cilt problemlerinin önemli bir kısmı dahili hastalıklarla bağlantılıdır.


Dermatoloji Uzmanına Ne Zaman İhtiyaç Duyulur

Dermatolog doktor’ların (cilt hastalıkları uzmanı) gözleri deri, saç ve tırnakları analiz etmek üzere hassaslaşmıştır. Dermatoloji uzmanları potensiyel cilt problemlerini gözle rahatlıkla tespit edbildikleri gibi, basit rahatsızlıklardan hayatınızı tehdit edecek ciddiyetle hastalıklara kadar teşhis edebilirler.


Dermatoloji uzmanları aynı zamanda cilt, tırnak ve saçların ne şekilde bakılacağı ve korunabileceği konusunda öneri alınabilecek önemli kaynaklardır. Güneşten nasıl korunulup cilt kanseri riskinin azaltılabileceği, saç kaybının nasıl azaltılabileceği veya önlenebileceği ve tırnaklarınıza tırnak fungusu gibi rahatsızlıklardan korunmak için nasıl bakmanız gerektiği konularında cilt hastalıkları uzmanı doktorlar size çok değerli önerilerde bulunabilirler.

DOKTORUNUZA SORUN


DOKTORUNUZA SORUN


-->

Biz Sizi Arayalım