ATOPİK DERMATİT

Atopi kelimesi bir ailenin birden fazla üyesini sıklıkla etkileyen alerjik veya ilişkili hastalıkları tanımlar. Bu ailelerde saman nezlesi veya astım gibi alerjiler görülebilmesi yanında Atopik Dermatit olarak isimlendirilen deri döküleri de görülebilir. Atopik Dermatit, dünyanın her bölgesinde sık görülen bir hastalıktır. Sıklık erişkin dönemde % 3 , bebeklik döneminde % 10 olarak verilmektedir. Deri döküntüleri çok kaşıntılıdır. Hastalık genellikle çocukluk döneminde veya bazen 25 yaş öncesinde iyileşebilmektedir. Fakat ömür boyu süren atopi yakınmalı hasta sayısı da az değildir.


Hastalığın infantil dönemde (bebeklik dönemi) başlaması halinde hastalığa infantil ekzema adı verilir. Kaşıntılı, sulantılı, kabuklanan yaralar tüm vücutta görülebilmekle birlikte atopik dermatit sık yüz-saçlı deride görülmektedir. Bebekler kaşıntılı yaraları elleri, yastıklar veya ulaşabildiği herhangi bir cisimle kaşırlar.

Hastalık genellikle iki yaşına kadar belirgin olarak geriler. Zamana bağlı gerilemeyi beklerken var olan yakınmalara göre uygun tedavinin verilmesi hastalığın kontrol altında tutulmasına yardımcı olabilir. Atopik dermatit 2 yaş sonrasında oluşmuş veya devam etmekte ise deri döküntüleri kırmızı , sulantılı , kabuklu olmaktan çok kuru , kahverengi, kepeklenen ve süreğen olmakla birlikte, daha şiddetli olarak akşam saatlerinde olmaktadır.


Bazı hastalar derilerini kanatıncaya kadar kaşırlar. Bu gibi durumlar derinin enfeksiyonlara daha yatkın olmasının bir sebebi olabilir. Onlu yaşlarda döküntüler tipik olarak dirsek iç yüz, diz arkası, yüz, el-ayak bilekleri, boyun ve üst göğüste oluşur.


Atopik Dermatit ile ilgili soru ve yanıtlar;

S: Gıdalar hastalığın bir sebebi olabilir mi ?

C: Evet, fakat nadiren (en fazla % 10) Bazı gıdaların atakları uyarabilmesine rağmen, özellikle bebekler ve çocuklarda gıdadan alerjenlerin çıkarılması nadiren bulgularda gerileme veya iyilik sağlamaktadır. Eğer diğer tedavi alternatifleri yetersiz kalır ise inek sütü, yumurta, balık, unlu gıdalar veya diğerleri iki hafta süreyle deneme amaçlı gıdadan çıkarılabilir.


S: Çevresel etkenler önemlimidir ve uzaklaştırılabilir mi?

C: Bazı çevresel etkenlerin önlenmesi ile atopik dermatit nadiren gerilemektedir. Bazen toz ve toz tutucu eşyalar (yastık, halı, minder, vs) ve yünlü ürünler hastalığın kötüleşmesine sebep olabilmektedir.


S: Deri testleri, etkenin bulunmasında yardımcı olabilir mi ?

C: Bazen evet, fakat her zaman değil. Atopik dermatit vakalarının % 20 sinde pozitif bir test bulunabilir.


DOKTORUNUZA SORUN


DOKTORUNUZA SORUN


-->

Biz Sizi Arayalım